U kunt ervoor kiezen om alle moed bijeen te pakken en zelf aan de slag te gaan en een logo ontwerpen. Het kan u een paar euro’s besparen, maar er zijn een aantal zaken waarmee u rekening zal moeten houden. Wij zullen u hieronder de opties en de voor- en nadelen van deze opties benoemen.

Optie 1: Zelf een logo maken met gestandaardiseerde programma’s 

Op het internet kunt u een aantal sites vinden, waar u zelf een logo kunt maken. De website bezoeker heeft in zo’n geval de mogelijkheid om zeer breed te kiezen in welke bedrijfssector men zich begeeft, waarnaar men een aantal simpele ontwerpen kan uitkiezen. Vervolgens is het zelfs voor de meest onervaren computergebruiker mogelijk het logo in en uit elkaar te schuiven. Daarnaast heeft u als u wilt het logo binnen 2 minuten af, met bedrijfsnaam, alles erop en eraan. Klaar is kees, een perfect logo en u heeft het zelf gedaan!

Te mooi om waar te zijn? 

Het verhaal klinkt bijna te mooi om waar te zijn en helaas is dat in de praktijk ook vaak het geval. U kunt inderdaad snel een logo hebben, alleen heeft deze vaak een standaard uitstraling en is deze alles behalve gepersonaliseerd, omdat de bewerkopties voor de gebruiker zijn te verwaarlozen. Tenzij u zelf wilt dat uw bedrijf een goedkope uitstraling heeft en dat dit ook is hoe u gezien wilt worden door uw doelgroep, raden wij dergelijke opties om binnen een vingerknip aan een logo te komen ten sterkste af aan onze klanten.

Wij hebben voor u de voor- en nadelen van deze optie op een rijtje gezet:

Voordelen:
- Zelf maken is mogelijk
- U heeft als u wilt binnen 2 minuten een logo

Nadelen:
- Beperkte bewerkopties
- Het logo zal zeer standaard en enigszins goedkoop ogen
- Geen persoonlijke service of advies
- Personalisatie van het logo is zeer beperkt
- Slechts een beperkte uitdraai van bestandstypes

Optie 2: Zelf een logo maken met een professioneel programma

Natuurlijk is het voor de echte doorzetter ook mogelijk om zelf een logo te maken met een professioneel bewerkingsprogramma. Onder de grafisch designers is Adobe Illustrator het meest bekende en professionele programma, waarmee men logo’s of ander grafische uitingen kan ontwerpen.

Wanneer u daadwerkelijk zelf een logo wilt gaan ontwerpen en dit goed wilt doen, is het in de eerste instantie aan te raden een degelijke computer met het programma Adobe Illustrator aan te schaffen. Het programma heeft een onbegrensde lijst aan mogelijkheden en wij zouden liegen als wij zouden vertellen dat dit een beperkt programma is - wij werken er immers zelf mee. Let er wel op dat deze software tamelijk prijzig kan zijn en dat u een abonnement dient aan te schaffen. Daarnaast zal het de nodige tijd en energie vereisen, voordat u zich daadwerkelijk op professioneel niveau begeeft. Voor het ontwerpen van professionele logo’s met Adobe Illustrator is in de meeste gevallen een grafische vooropleiding sterk aan te raden.

Ook voor deze optie hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen:
- Professioneel eindresultaat
- Elk bestandstype dat u nodig heeft is uit te draaien met professionele software

Nadelen:
- Prijzige software
- Het kost de nodige tijd, voordat u daadwerkelijk overweg kunt met de software
- Wanneer u geen grafische achtergrond of interesses heeft kan dit een lastige klus worden

Optie 3: Zelf een logo maken toch lastiger/ meer moeite dan verwacht? Ontzorg u dan door een logo te laten maken